/ netinfo
Роми Войводиново
100620
Роми Войводиново
  • Роми Войводиново
На ромите от махалата във Войводиново ще им бъде дадена възможност да бъдат настанени в общински жилища. Тъй като Община Марица, към която административно се води населеното място, не разполага с такива, ще стане ясно на по-късен етап къде точно ще са те. За целта утре ще се търси съдействие от Областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

Решават за останалите незаконни постройки във Войводиново

Това стана ясно на срещата в община Марица за решаване на проблема с незаконните ромски постройки в селото, на която присъстваха кметът Димитър Иванов, жители на Войводиново, представители на етноса и на правозащитни организации. 

Ромите поискаха да се върнат в къщите си.

Част от жителите на Войводиново, които също дойдоха на срещата, бяха категорични, че не са съгласни това да се случва.

По думите на Димитър Иванов, от социални жилища се нуждаят около 50 от обитатели на ромската махала. Останалите живеят към момента на различни места, някои от тях са си наели и квартири.

До тук се стигна след като в събота във Войводиново се появиха около 30 обитатели на ромската махала на селото, които поискаха да се върнат в къщите си и да останат там. Това предизвика напрежение сред жителите на пловдивското село, които излязоха на протест.

Събарят незаконните къщи в гетото във Войводиново след 8 февруари, има две обжалвания

След намесата на полицията, не беше допуснато нарушение на обществения ред.

Ромската махала в селото опустя след инцидента с пребития 33-годишен Валентин Димов - командос от специалните сили. Това предизвика напрежение и жителите на Войводиново излязоха на масови протести с искания за справедливи наказания на нападателите от ромски произход, премахване на незаконните постройки и изселване на незаконно пребиваващите.

Войводиново - реални действия или PR акция?

Местната власт вече събори 19 от незаконните ромски къщи във Войводиново. 17 от заповедите за премахване се обжалват. По 15 са насрочени съдебни дела, които ще бъдат разгледани от магистратите между 6 и 28 март.

Още подробности чуйте в звуковия файл.