/ Тина Соколова
Акция за почистване на Пазарджик организираха две ученички - Дарина Гъркова и Алиса Дерменджийска, а след като обявиха идеята си в социалните мрежи, неусетно привлякоха още млади доброволци.

Миряни възстановяват храма „Свето Преображение Господне“ в Пазарджик

От 16:00 часа те ще съберат заедно изхвърляни безразборно боклуци около Езиковата гимназия, където учат. Там ще бъде сборният пункт, но момичетата са си набелязали и други замърсени места в града.

Тина Соколова

Инициаторките срещнали подкрепата на местна голяма верига хипермаркети, откъдето им предоставили чували и ръкавици. Надяват се към тях да се присъединят и други пазарджиклии от всички възрасти.

Бъдещите дванайсетокласнички и преди са участвали в подобни кампании, но за пръв път сами се заемат да организират своя. Дарина е наясно, че шепата доброволци, обединили се около идеята им, не могат да почистят навсякъде, но са в състояние да дадат добър пример.

По идея на млади интелектуалци съживяват бившия куклен театър в Пазарджик

Гледайки всеки ден купищата отпадъци по улици и тротоари, гимназистките решават, че само с роптаене няма да променят нещата, разказва Алиса. Не се смущават от хейтъри, смятащи, че общината е длъжна да чисти след тях, дори когато хвърлят боклука си където им падне.

Това е само началото. Девойките отсега планират и следващи акции за почистване според свободното си време през учебната година. Момичетата се обръщат със специален призив към хората, чиито отпадъци ще събират днес.

Близо 5 милиона ще струва рекултивацията на сметището край Пазарджик

Събраната пластмаса доброволците ще предадат в следващия пункт за рециклиране "Пазарджик обича". Случайно или не, ден след обявяването на кампанията им на централния площад в града бяха забелязани група по-малки деца, събиращи с ръкавици и чували боклуци по алеите и тревните площи.