Емил Димитров
Емил Димитров / Областна администрация - Пловдив
Областният управител Дани Каназирева: Смятам, че всичко се прави всичко умишлено и се цели дестабилизация
"Голямо е замърсяването на водите на река Юговска", заяви тази сутрин пред журналисти министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който пристигна на място на река Юговска, за да извърши проверка за откритите във водите на реката с цианиди. За новото замърсяване бе съобщено вчера вечерта след поредното пробонабиране.

Ревизоро идва на проверка след ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

"Отиваме да видим какво става, ще запознаем и прокуратурата. Повече подробности ще изнесем в областна администрация Пловдив в 11.00 ч.", каза Ревизоро. Министърът уточни, че за питейната вода няма опасност и добави, че ВиК и "Напоителни системи" са уведомени да си затворят системите за напояване, за да не се допускат животни да пият вода.

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

"Предвидили сме всички действия с областния управител още вчера и сме изпратили Басейнова дирекция и РИОСВ-Смолян да си свършат работата", каза още Димитров, но не уточни за какви нива на замърсяване става дума.

Нов сигнал за мъртва риба, този път в река Чая след Бачково

"Истината е, че може би това се случва, защото реагираме толкова бързо всички институции. Вчера, като стана ясно за замърсяването, всички бяха накрак. Работихме и през нощта и рано сутринта. Може би са очаквали, че в събота и неделя няма да има проверка", коментира областният управител Дани Каназирева. 

Авария доведе до замърсяване на реките Юговска и Чепеларска

"Смятам, че се прави всичко умишлено и се цели някаква дестабилизация. Уведомени са всички органи, имаме работна среща в Областна администрация и с Окръжна прокуратура и МВР сме разговаряли. Всички действия са предприети", добави тя.

На място в района на Юговското ханче се очаква да пристигнат също заместник-районния прокурор на Асеновград Борис Михов и представител на полицията. 

Започнаха проверки заради боклука при р. Чая

Припомняме, че преди десетина дни за първи път бяха засечени нива на замърсяване с цианиди в двете родопски реки - Юговска и Чепеларска. Оттогава досега ежедневно се вземат проби от водите. По данни на институциите замърсяването идва от предприятие за преработка на метали, чиято производствена база е в района на гр. Лъки.