Кукленци блокират Асеновградско шосе, ако бъде изграден инсинератор край града им
Кукленци блокират Асеновградско шосе, ако бъде изграден инсинератор край града им / Искра Койчева, Дарик Пловдив
протест инсинератор
94491
протест инсинератор
  • протест инсинератор
На пореден протест излязоха жители на Куклен срещу готвения строеж на инсинератор на човешки тленни останки край града им. Те се събраха да изразят гражданската си позиция  пред сградата на регионалната еко инспекция в Пловдив, където се проведе второто заседание на разширения експертен съвет към РИОСВ по казуса. Докладът за оценка въздействие върху околната среда и водите за изграждането на съоръжението бе приет с 8 гласа „за“ и 3 „против“. Решението на експертите обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано.
 
Над 2000 души са подкрепили подписката против изграждането на инсинератор на територията на Община Куклен. Председателят на ОбС на града Пламен Гошев, който също беше сред протестиращите, обяви, че всички политически сили в местния им парламент са се обединили против строежа на съоръжението за изгаряне на тленни останки.
 
„Хората не искат да виждат постоянно катафалки и ако се наложи, са готови да блокират Асеновградско шосе“, предупреди той.
 
Представителите на Инициативния комитет на протеста отново заявиха, че не желаят в близост до мястото, в което живеят и растат децата им, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, което носи риск от допълнително замърсяване на околната среда и е в разрез с религиозните вярвания на общността.
 
В подкрепа на съгражданите си се обяви и кметицата на куклен Мария Белчева, както и управникът на съседното село Крумово Румяна Самоковарева.

Още чуйте в звуковия файл.