/ Дарик радио Пловдив, архив
Проектът на фондация GLAS “Балканска гордост” предвижда реализирането на фотографска изложба, музикално събитие и дискусия, посветени на ЛГБТ общността (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора) през призмата на балканската семантика днес. Това посочва в свое становище артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.

ВМРО поиска оставката на Светлана Куюмджиева от "Пловдив 2019"

По думите й, проектът напълно отговаря на основните концепции на програмата и логично намира своето място в общото мото “Заедно”. Куюмджиева изтъква още, че е недопустим всеки опит за външна и политическа намеса на ниво съдържание, където се изисква съответното ниво на експертност и добавя, че подобни посегателства върху програмата могат да се третират само като прояви на цензура и дискриминация, за които има и съответни отговорни органи на национално и европейско ниво.
 
Швейцарската национална телевизия SRF снима репортаж за Пловдив и зона Тракия

Становището на арт-директора на фондацията идва след оттегления кредит на доверие от страна на ръководството на ВМРО-Пловдив, които в понеделник поискаха оставката й. Днес по-рано през деня оставката й поиска и лидерът на групата на БСП в местния парламент Николай Радев, който определи фондация GLAS като скандална.
 
Преди дни срещу организацията имаше негативна реакция и от страна на феновете на футболните клубове „Ботев“ и „Локомотив“, които чрез публична декларация се обявиха против провеждането на гей паради, макар програмата на GLAS да не предвижда такъв.