/ Община Пловдив
„2019 е годината на Пловдив. Титлата Европейска столица на културата ни даде възможност да вземем важни за града политически решения, които го промениха в положителна посока“.

Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев по време на официална среща с представители на Комисията по култура и образование към Европейския парламент. На нея присъстваха заместник-кметът по култура Александър Държиков и членовете на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“.

С очаквани дебати и скандали приеха бюджета на "Пловдив 2019"

Представители на Комисията посещават всеки град, обявен за европейска столица на културата и се запознават на място с проекта, като посещават и конкретни събития, в рамките на неговата реализация.

„Всички работим за създаване на една мрежа от столици на културата, като се учим едни от други. Всички сме различни, но всички искаме да бъдем третирани по един и същ начин, да живеем в мир и да бъдем обединени в разнообразието на Европейския съюз“, заяви членът на Европейския парламент Хелга Трьопел.

„Не случайно нашият слоган е „Заедно“. Пловдив е мултикултурен, мултиетнически град с хора с различни виждания, интереси, но обединени в една кауза. За нас е важна не само 2019 година, но и 2020, 2021.

Пловдив е носител на титлата ЕСК, която е национален приоритет и всички работим заедно за тази кауза“, посочи изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

„Миналата година България прие председателството на Съвета на Европейския съюз, тази година Пловдив е Европейска столица на културата – това са две събития, които концентрират интереса на Европа към България и Пловдив“, сподели Антон Баев и подчерта уникалността на кирилицата, на която пишат различни народи, живеещи в Европа.

2019 - годината на подготовката на мащабни проекти с дългогодишна реализация за Пловдив

Участниците в срещата се съгласиха с тезата, че направените инвестиции за Европейска столица на културата ще се върнат няколко пъти, а ефектът от това ще се усеща няколко годни след това.

 „Разходите в името на културата, не са разходи, те са инвестиция в бъдещето. Надявам се конкуренцията между отделните сектори на бизнеса, най-вече туризма да е в полза на културата“, посочи евродепутатът от Румъния Мирча Диакону.

„Трябва да продължаваме да работим за насърчаване на различните направления в културата, до която да има по-добър достъп“, каза евродепутатът от Италия Силвия Коста. Тя попита кметът какво прави, за да поддържа единството в града.

Накратко той посочи хилядолетната история на Пловдив, усещането, че пловдивчани живеят в европейски град, най-старият жив град в Европа, където могат да се видят останки от много епохи.

„Пловдив е толерантен град, в който има различни етнически и религиозни общности, хора с различно мислене, които пазят своята идентичност и живеят в дух на разбирателство“, обясни Иван Тотев и допълни, че един от основните приоритети на Община Пловдив е да пази и да се грижи за богатото културно-историческо наследство.

По време на официалните разговори кметът коментира добрите проекти, които Община Пловдив е направила или които са в процес на правене, свързани с Европейска столица на културата и промяната, която настъпва в града - изграждането на пешеходната зона в кв. „Капана“, където се осъществяват голяма част от културните проекти,

Голямата раннохристиянска базилика, галериите, реконструкцията на площад „Централен“, изграден върху елински и римски форум, общите културни проекти с италианския град Матера, който е другата европейска столица на културата през 2019 г.

В рамките на двудневната програма представителите на Комисията по култура и образование към Европейския парламент ще посетят изложбата „Дим. Истории за тютюна”, историческия център на Пловдив, квартал „Капана”, изложбата „30 години от падането на Берлинската стена” и ще им бъде направена презентация на проекта за Голямата базилика, кандидатура за Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, подготвена от археолога Елена Кантарева.