Пловдив
Пловдив / ThinkStock/Getty Images
Проекти с дългогодишна реализация започват през 2019-та в Пловдив. Финансовото им осигуряване ще в няколко бюджетни години, обясни кметът Иван Тотев.

Единият от тях е новият мост над река Марица, който ще свързва булевардите „България“ и „Копривщица“. По предварителни данни съоръжението ще струва около 20 млн. лева и ще има 4 ленти, пешеходна зона и велоалеи.

Другото мащабно инфраструктурно съоръжение, за важността на което в Пловдив се говори от много години и чийто реален старт се планира през тази година, е транспортният подлез „Модър-Царевец“. Той трябва осигури пряка връзка между районите „Южен“ и „Тракия“ и за цялостната му реализация ще са нужни няколко десетки милиона. Проектът за съоръжението е внесен, остава да се отчуждят още три имота, попадащи в територията на подлеза.

Според очакванията на градската управа, реконструкцията на пл. „Централен“ ще приключи през 2019-та.  През лятото на тази година се очаква да е довършена и новата галерия на ул. „Гладстон“, а през есента - и Голямата епископска базилика. Лентата на новия булевард „Северен“ също трябва да бъде прерязана през пролетта на тази година.

Намеренията на общинската администрация са да стартира и проектът за разширяване новия 51-метров плувен басейн до „Младост“, за чията реализация са необходими над 10 милиона лева.

В бюджет 2019 са заложени и 2 милиона за реконструкция на Бунарджика. Има и готов проект за южния обходен колектор на Пловдив.

Според Тотев,  готовите проекти за изпълнение, с които ще застъпи на поста си следващият кмет на града, са на стойност над 200 милиона лева, а откъде ще се осигури финансирането им, е решение на ОбС и местната управа.