Голямата базилика Пловдив
Голямата базилика Пловдив / Община Пловдив
Голямата базилика в Пловдив ще отвори врати за посетители  през 2019 година. Проектът за изграждане на защитно покритие на Епископската базилика на Филипопол вече е съгласуван с Националния институт по недвижимо културно наследство, стана ясно по време на представянето му от екип на Фондация „Америка за България“ в присъствието на кмета на града Иван Тотев.

Сградата ще бъде на две нива. В нея ще се експонират над 2000 кв. метра уникални мозайки. Височината й ще бъде над 10 метра, а фасадата -  от неизползвано досега у нас стъкло. Ще повтаря контурите на Епископската базилика, но не в оригиналните й размери. В нея ще има ателие за реставратори, магазин за сувенири, зала за прожекции, пространство за културни събития, виртуална реалност и др. От панорамна тераса ще се разкрива гледка към Античния театър, Форума, Одеона, а Епископската базилика ще бележи началото на туристически маршрут.

Проектът предвижда още изграждането на детска площадка, сух фонтан, нови места за паркиране, велоалея. Пред католическата църква ще има площад, а на мястото на съществуващия сега паркинг  – зелено пространство с пешеходно преминаване. Ще бъдат оформени места за отдих, ще има и малко кафене. Площадното пространство ще е на площ от 8500 квадратни метра, а разгърнатата площ на защитната конструкция ще е 4800 кв.м.

„Правим сграда, която да защити археологията. Тя не е самоцелна, с нея искаме да покажем запазените артефакти“, разясни арх. Николай Трайков от Фондация „Америка за България”.

Арх. Пламена Андонова подчерта, че желанието на екипа е намесата в средата да бъде минимална, а основната цел е сливането на сградата с останалата градска тъкан.

Строителството ще започне след завършването на укрепителните дейности, като целта е да приключи през 2019-та година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, за да може обектът да бъде посетен от стотиците хиляди гости на града, подчерта програмният директор във Фондация „Америка за България“ Ленко Ленков.

Общата инвестиция е в размер над 16 милиона лева, като 8,2 милиона лева – от Фондация „Америка за България“, останалите – от Община Пловдив.
Археологът Жени Танкова и реставраторът Елена Кантарева разказа за откритията, за огромната археологическа и реставрационна дейност, извършена на обекта през изминалите години.
 
По време на представянето стана ясно още, че всички срокове по вписване в списъка на ЮНЕСКО на Епископската Базилика и античните мозайки на Филипопол са спазени. Първите резултати се очакват след месец юли.