Иван Тотев
Иван Тотев / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
3 млн. лв. ще струва първият многоетажен паркинг в Пловдив, строят нов пешеходен мост над Марица
97803
3 млн. лв. ще струва първият многоетажен паркинг в Пловдив, строят нов пешеходен мост над Марица
  • 3 млн. лв. ще струва първият многоетажен паркинг в Пловдив, строят нов пешеходен мост над Марица
Около 3 милиона лева ще струва изграждането на първия многоетажен паркинг в Пловдив. Съоръжението ще се намира в район „Западен“ до Пещерско шосе, ще е на четири етажа и ще е с капацитет от 170 места за автомобили, съобщи кметът Иван Тотев.
 
Обществената поръчка ще бъде обявена от район „Западен“. За целта на престоящата сесия на ОбС на 19 юни ще бъдат отпуснати средствата за кметството, за да се стартират процедурите по строителството на паркинга.
 
„За да си възвърнем по-скоро инвестицията, на първия етаж ще има зона за обществено хранене, кафене и търговски площи, които Община Пловдив ще отдава под наем“, обясни градоначалникът.
 
Следващият мнотоетажен паркинг, който местната управа иска да построи на мястото на стария ТЕЛК до Съдебната палата, е в процес на проектиране.
 
Общинските съветници ще трябва да одобрят и още 5 хиляди лева за изготвянето на технически задания за още два проекта на администрацията –за третия многоетажния паркинг, който ще бъде пострен в Пловдив на мястото на ДКЦ 6 и за нов пешеходен и веломост над река Марица между Гребния канал и зоната на „Марица Гардънс“.
 
Новият мост ще бъде построен отделно от другия, който ще е автомобилен и ще свързва северния и западен бряг на река Марица в Пловдив. Строителството му беше оценено на 25 милиона лева.