/ Искра Койчева, Дарик Пловдив, архив
Бюджетът на фондация "Пловдив 2019" беше приет на днешното заседание на ОбС на града. Очаквано, точката предизвика разгорещен и дълъг дебат, преминал в скандал, в залата на местния парламент.

530 000 лева от 11-милионния бюджет на "Пловдив 2019" за Операта

Изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев беше засипан с въпроси не само на опозицията, а и от управлящото мнозинство от ГЕРБ по отношение прозрачността на средствата, които харчи организацията.

Голяма част от критиките бяха, че няма яснота за какво точно ще се изплозват 7, 8 милиона лева, предвидени за финансиране на проектите от културната програма на Пловдив - ЕСК. за тази година. 

Удължават с един месец проверката за милионите, похарчени за откриването на Пловдив - ЕСК 2019

Общинският съметник от „Съюз за Пловдив“ Евелин  Парасков поиска отговор какви средства инвестира Община Пловдив в провеждането на  мащабните и много посещавани фестивали „Hills of rock“ , „Opera open“ , „One dance week“, „One architecture week“ и „One design week“  и какви приходи от тях се връщат в бюджета.

Изпълнителният директор на "Пловдив 2019" се ангажира, че в края на месец март ще бъде изготвен и представен пред ОбС отчет на дейността на организацията за първите три месеца на годината.  

Както вече ви съобщихме, 530 хиляди лева от бюджета на фондацията за тази година ще отидат за финансиране на Държавната опера в града заради реализацията на редица мащабни проекти с международни партньори като Театро Реджо Ди Парма, Арена ди Верона, Виенската държавна опера и Болшой театър. 

"Пловдив 2019" през тази година ще разполага с бюджет от малко над 11 милиона лева. В сумата не влизат милионите, които бяха похарчени за откриващото събитие на 12 януари. 

2019 - годината на подготовката на мащабни проекти с дългогодишна реализация за Пловдив

Почти 1 милион и 750 хиляди лева са предвидени за маркетинг и реклама. 682 000 лева от тях са за закупуване на ефирно време в национални телевизии и радиа, а 300 000 - за отразяване събитията от програмата в печатни и електронни медии.

46, а не 54, се оказа, че са служителите на фондация "Пловдив 2019". Сумата, предвидена за заплати, осигуровки, наеми и други разходи възлиза на 1 милион и 469 хиляди лева. 

За командировки в страната са заделени 5 000 лева, а за същите такива в чужбина - 25 000 лева. Пак толкова са предвидените средства за пътувания на членове от екипа на фондацията за участие в международни срещи.

Финансовият документ на фондацията беше приет с 25 гласа "за".