Проверяват откриването на Пловдив ЕСК
Проверяват откриването на Пловдив ЕСК / netinfo
Репортаж на Искра Койчева
100704
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Проверката на прокуратурата за милионите, похарчени за откриващата церемония на Пловдив - ЕСК 2019, която изтичаше днес, се удължава с един месец. Причината е искане на наблюдаващия прокурор по делото, заради изключително големия обем материали по казуса и необходимостта от техния анализ, заяви за Дарик заместник окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

Окръжната прокуратура в града се самосезира преди 30 дни за евентуално извършено длъжностно престъпление при разходването на средствата за спектакъла в града на тепетата на 12-ти януари, с който се даде официален старт на домакинството на Пловдив като ЕСК. Това стана след множество ожесточени дебати, публикации и коментари в различни медии по темата.

Артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева заяви още тогава пред Дарик, че нямат притеснения от проверката и ще съдействат на разследващите органи.

Проверяват откриването на Пловдив ЕСК
netinfo

Организирането на целия спектакъл струва 2,2 млн. лв. Цената на сцената е почти 220 000 лева. 

Техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване и екип, е с общ бюджет от 880 000 лева. Още 1 милион лева са похарчени за допълнителни разходи. От тях малко над 100 000 лева са за настаняването и кетъринга на артистичния екип, пак толкова струват хонорарите на артистите, които бяха на сцената.

Проверката на прокуратурата за похарчените средства беше възложена на сектор „Икономическа полиция“ при пловдивската полиция.