Светлана Куюмджиева
Светлана Куюмджиева
Оставка
100947
Оставка
  • Оставка
Пловдивското ръководство на ВМРО поиска оставката на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. От партията заявиха, че свалят кредита си на доверие от нея, след като е станало ясно, че общинската организация ще финансира фондация GLAS (гейове и лесбийки, приети в обществото) със 7 000 лв. за провеждането на гей парад в Пловдив.
 
Категорични сме, че подобни прояви в Европейската столица на културата не трябва да има, заяви лидерът на ВМРО под тепетата Борислав Инчев. По думите му в момента се дават пари на измислени герои.
 
От партията поискаха незабавно да се запознаят с договора между двете фондации, както и информация за различните проекти, как са представени пред обществеността, каква е посещаемостта на събитията и т.н. Ръководството има и питане към кмета Иван Тотев как да се направи така, че работата на „Пловдив 2019“ да бъде по-прозрачна и обществено достъпна.
 
Общинският съветник Стефан Послийски настоя да бъде обявен размерът на заплатите на изпълнителния и артистичния директор на общинската фондация, както и какви допълнителни бонуси и възнаграждения са получавали през 2017 и 2018 г.
 

Оставка
снимка: Кирил Кирилов


Другата причина за искането на оставката на Куюмджиева е, цитирам - кичът с близалките със „символа на града“ Альоша. Не фигурата на руския незнаен воин трябва да е символ на Пловдив, а павето, коментира Инчев и предложи със средства на фондацията да се закупят 385 000 павета и да бъдат раздадени на всеки жител на града. Така поне ще знаем къде са паветата, които мистериозно започнаха да изчезват, иронично подметна местният лидер на ВМРО.  
 
Артистичният директор на общинска фондация „Пловдив 2019“ беше изненадана от решението на ВМРО. Тя съобщи, че научава за искането на оставката си от Дарик. Засега не мога да коментирам, нищо официално не е стигнало до мен, каза тя и допълни, че предпочита първо конкретно да се запознае с претенциите им и тогава да изказва мнение.

Чуйте и от приложеното аудио.