КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Новите усмивки на Холивуд не са изкуствени
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Новите усмивки на Холивуд не са изкуствени / sxc.hu
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Новата холивудска усмивка не е фалшива
49439
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Новата холивудска усмивка не е фалшива
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Новата холивудска усмивка не е фалшива

Новите холивудски усмивки са резултат от ортодонтско лечение с брекети, а не на импланти и фасети. Това обясни в предаването „Клиника на шестия етаж" ортодонтът от Фабриката за усмивки д-р Иван Горялов. По думите му твърденията, че брекетите развалят зъбите, че са само за деца, че с тях се фъфли и не възпрепятстват нормалното хранене са митове. Всички млади актьори, които виждаме на екрана са носели брекети в тийнейджърска възраст и това е част от здравната култура на обществото, в което живеят, допълни д-р Горялов.

Хигиената е много важна, за да можем да поддържаме зъбите си здрави и красиви. Стоматологът е този, който може да ни обясни кой е правилният начин за почистването им. Пет са задължителните стъпки при миенето на зъбите - употреба на конец за междузъбните пространства, след това четка за самите зъби, почистване на езика със специално стъргало, масажиране на венците с пръст и на последно място е водата за уста. Самите родители трябва да дават добър пример на децата си, тъй като малките копират цялото си поведение и навици от тях, категоричен бе д-р Горялов. Необходимо е детето да започне да мие зъбите си около втората година под наблюдението на родителя.

Вредни навици като смучене на пръст, биберон след 2-ата година, спане с отворена уста и подпиране на главата на чина могат да доведат до трайни деформации на зъбите и челюстта при децата, подчерта д-р Горялов.

По думите му най-вредният фактор за струпани зъби и деформирана захапка е преждевременното изваждане на млечните зъби, които са лекувани от някакво заболяване, като кариес или пулпит. Пломбите нарушават ритъма на пробива на постоянните зъби и оттам на цялата захапка и подреждане на челюстите, обясни д-р Горялов. По думите му в България битува погрешното схващане, че млечните зъби не са толкова важни, щом на тяхно място ще пораснат нови. Родителите трябва да се грижат млечните зъби на децата да са здрави, за да не допуснат по-нататъшни усложнения при растежа им.

Цялото предаване „Клиника на шестия етаж" можете да чуете от прикачения звуков файл.