/ iStock/Getty Images
Към момента не е известно от колко време непречистени отпадъчни води са се зауствали в реката, нито мащабът на замърсяването
Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Пловдив са установили замърсяване на река Манастирска от голямо предприятие от Военнопромишления комплекс (ВМЗ) в Сопот, съобщиха от екоинспекцията.

Замърсяването е установено, докато е извършвана планова проверка на предприятието, съчетана с провеждане на мониторинг на водите.

Заради замърсяване: 100 000 лв. глоба за ТЕЦ „Бобов дол“

При проверката експертите установяват, че чрез канализационната мрежа на завода през пречиствателната станция за производствени отпадъчни води в река Манастирска - ляв приток на река Стряма се зауства смесен поток от отпадъчна вода и концентриран хромов разтвор.

РИОСВ не е била информирана от предприятието за възникнала авария, нито е получавала сигнали от граждани. Към момента не е известно от колко време непречистени отпадъчни води са се зауствали в реката, нито мащабът на замърсяването.

Взетите водни проби от пункта за мониторинг, определен в разрешителното, както и от реката преди и след точката на заустване ще дадат по-голяма яснота, след като бъдат изследвани.

РИОСВ незабавно е сезирала Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за установеното замърсяване и експерти от институцията пътуват към Сопот. Предстои изясняване на механизма на замърсяването.

Екоинспекцията ще предприеме адекватни административнонаказателни действия.