Гиньо Ганев сезира Конституционния съд
Гиньо Ганев сезира Конституционния съд / netinfo

Националният омбудсман Гиньо Ганев ще внесе утре в Конституционния съд две предложения за промяна на текстове от новия Административно- процесуален кодекс по предложение на пловдивската Асоциациация за евроинтеграция и права на човека. Това съобщи за Дарик радио председателят на Асоциацията Михаил Екимджиев.

 

Новият Административно- процесуален кодекс, който влиза в сила на 1 март 2007 година, лишава гражданите от възможността да сезират Върховния Административен съд срещу подзаконови нормативни актове, правилници и наредби, като ограничава тази възможност до допускане за завеждане на подобни дела само от засегнати лица.

 

Според правозащитниците с това изменение се ограничава конституционното право на гражданите и се въвежда процесуална цензура и ценз за платежоспособност. Нещо повече, хората, чиито жалби бъдат отхвърлени, ще плащат и съдебните разноски, направени от държавата включително и адвокатския хонорар, нает от държавни институции да ги представлява в съда.

 

До влизането ни в Европейския съюз тази ситуация може да бъде коригирана само от Конституционния съд. Това е подходящ тест и първи достоен повод общественият защитник да докаже своя авторитет и защитавайки хората, да изправи на съд противоконституционния закон, казва адвокат Екимджиев.