Гергов може да върне на Общината над 50% от Пълдин туринвест
Гергов може да върне на Общината над 50% от Пълдин туринвест / снимка: Dariknews.bg, архив
Гергов може да върне на Общината над 50% от "Пълдин туринвест"
80086
Гергов може да върне на Общината над 50% от "Пълдин туринвест"
  • Гергов може да върне на Общината над 50% от "Пълдин туринвест"

Продажба на пълния пакет държавни  акции на Международен панаир Пловдив на друг частен инвеститор или съгласувано с Георги Гергов вдигане на капитала на дружеството – всяко едно от тези решения ще е по-добро от сегашното състояние на изложбения център. Това коментира в интервю за Дарик радио бившият зам.-кмет на Пловдив и бивш член на Съвета на директорите на Панаира Александър Константинов.

Най-лесният начин обаче е, ако Гергов и Общината се разберат Община Пловдив да придобие отново контролния пакет акции в “Пълдин туринвест” – смесеното дружество, което е основен акционер в Международния панаир и в което мажоритарен собственик със 75% от капитал е също Георги Гергов, категоричен е финансистът. Това обаче изисква пълен консенсус между трите страни –  Общината, държавата и Гергов – който е малко вероятно да се постигне, уточни Константинов.

Според него, ако се продаде държавният дял на Панаира в един пакет (каквито са намеренията на Агенцията за приватизация), дружеството ще стане 100% частно и очакванията са вторият инвеститор да активизира ръководството и да позволи по-модерно  развитие на емблематичното за Пловдив международно изложение. Другият вариант също е добър - ако се увелиличи капиталът и държавата си върне мажоритарния дял, но уставът на акционерното дружество изисква за промяната да гласуват 67% от акционерите, а това няма как да стане без съгласието отново на Георги Гергов, обясни Александър Константинов.

Очаква се 49% от акциите на Панаира да бъдат пуснати на публичен търг в края на месец юни. В началото на годината Гергов заяви пред Дарик, че няма намерение нито да купува от тези акции, нито да продава своите.