Ген. Константин Попов: ГЕРБ обещава модернизирана и финансово обезпечена армия, предвиждаме 20% увеличение на заплатите на военнослужещите в студиото на Дарик радио Пловдив
Ген. Константин Попов: ГЕРБ обещава модернизирана и финансово обезпечена армия, предвиждаме 20% увеличение на заплатите на военнослужещите в студиото на Дарик радио Пловдив / netinfo
ген. Константин Попов
92951
ген. Константин Попов
  • ген. Константин Попов
Повишаване на заплатите на военнослужещите с 20% и продължаване на модернизация на армията са едни от основните приоритети, заложени в предизборната програма на ПП ГЕРБ. Това заяви в студиото на Дарик радио генерал Константин Попов - водач на листата на ГЕРБ в Пловдив област.

Той е роден на 28 август 1961 г. в София. Завършва Военната Академия „Г.С. Раковски“ през 1992 г.  Пилот – летец с 32-годишна военна кариера. Преминал през всички офицерски длъжности в Българската армия. От 2005 г. до 2006 г. - Началник-щаб на Центъра на НАТО  за съвместна подготовка на силите към Съюзното командване. От 2006 до 2008 г. е заместник-началник на щаба на Военновъздушния компонент „Юг“ на НАТО в Измир, Турция.

Генерал Константин Попов е първият български офицер, който получава международно отличие за постижения в развитието на ВВС. Името му е поставено в залата на „Славата“ на Военновъздушния университет на САЩ.

Ген. Попов - летецът, пилот Първи клас, инструктор, е дал стотици бойни дежурства в небето на България, като повече от 17 години прекарва на летище „Граф Игнатиево“.

На 9 февруари 2016 г. генерал-лейтенант Константин Попов е назначен на поста началник на обраната на Република България.  На 1 май 2016 г. е произведен в най-високото българско военно звание -  генерал.

Причините, поради които ген. Попов приема да води листата на ГЕРБ в Пловдивска област, са няколко.

При управлението на ГЕРБ имаше сериозно развитие на икономиката и всеки може да види постигнатото. Програмата на партията е обърната към хората. Освен това считам, че българският офицер и генерал винаги е бил водач“, заяви бившият началник на отбраната.

По отношение на авиационната безопасност и летателна годност на изтребителите ни, той беше категоричен, че трябва да има прозрачност и достатъчно обезпечаване и грижа за летците и за техниката, така че после да не се налага да се намесва прокуратурата.

Нужен е много строг финансов контрол за какво се харчат парите, как се прави това и какво е постигнато. Много е важно командирите, което съм правил и аз, правилно да планират своите приоритети и да правят строг разчет на всеки един изразходван лев“, подчерта водачът на листата на ГЕРБ в Пловдив област.

По думите му, за да бъде българската армия боесопособна, са нужни три основни неща - грижа за личния състав, съвременно въоръжение и техника, и добра подготовка.

На всички е известно, че гладна армия не може да побеждава. Хората трябва да са финансово осигурени и добре оборудвани. Много е важно на това да се гледа като общ процес, защото всъщност армията е един жив организъм“, подчерта ген. Попов.

България трябва да е добър съюзник на НАТО, а по отношение на Русия отношенията между двете страни трябва да са прагматични, счита той.  

Трябва да е ясно на всички извън и в страната ни, че няма да допуснем нерегламентирано преминаване на бежанци през нашата граница“, заяви още бившият началник на отбраната и увери, че армията и МВР имат планове, работят и ще продължат да работят за предотвратяване на бежанския поток към България.

Патриотичният идеал на ген. Константин Попов е „просперираща България в единна Европа“. Той е категоричен, че училището трябва да възпитава в родолюбие и затова от ГЕРБ залагат изучаването на военно дело в 9 и 10 клас.

Генерал Попов е баща на три деца, родени в Пловдив.

Приоритетите на ГЕРБ за справяне с демографската криза, записани в предизборната програма на партията, са образование, здравеопазване и насърчаване на тридетния модел. Нека на 26 март избирателите гласуват с № 11 за тези, които са се доказали“, заключи водачът на листата на ГЕРБ в Пловдив област.

Цялото интервю с ген. Константин Попов можете да чуете в звуковия файл.