FOSILI - изложба на Никола Минчев и Поли Велкова
FOSILI - изложба на Никола Минчев и Поли Велкова / eXAF
Никола Минчев
82718
Никола Минчев
  • Никола Минчев

Един друг поглед към миналото ни разкриват двамата автори - Никола Минчев и Поли Велкова, които са подредили творбите си в галерия eXAF в Пловдив. Изложбата е озаглавена FOSILI, имитирайки следите и отпечатъците, и следва семпла и изчистена от натруфени многозначности визуална комуникация. Едновременно с това FOSILI препозиционира традиционната функция на фосилите в условията на времето - като коментира от гледната точка на проектираното през въображението на авторите едно бъдеще - фиктивно фосилизирано от тях настояще. FOSILI е канал, който позволява прескачането във времето, предизвиквайки опита на осмисленото в последиците си настояще.

Изровени от двамата автори моменти от настоящето са показани като застинал ход - оставен отпечатък, или фосили, разкриващи се като такива, когато ги срещнем непредубедено. Фосилите са следи, вдлъбнатини, дупки, но също и състояния, впечатления, или други индикатори на отминала жизнена дейност.

FOSILI  изложба на Никола Минчев и Поли Велкова
netinfo
Обиконовено фосилите, които представляват празни опаковки или предмети, се описват като следи, а опаковките и принтовете в скалата се считат за т.нар. трейс фосили. Трейс фосилите, дават бегла светлина за това, което се е случвало. Те потенциално сигнализират за промяна в активността на популацията и отразяват продуктовото разнообразие през времето, като отчасти осветяват сянката, която се хвърля от слабо представения във фосилния запис тогавашен начин на живот.

НИКОЛА МИНЧЕВ е завършил специалност скулптура във великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. През последните години заявява характерно и систематично артистично присъствие на локалната арт сцена посредством множество участия в изложби и фестивали за съвременно изкуство, сред които Арт позитив, Видеохолика и Водна кула арт фест.

ПОЛИ ВЕЛКОВА следва магистратура в АМТИИ-Пловдив специалност „ПОИИ – живопис“. Работи в сферата на живописта и колажа. Участвала е в рaзлични общи изложби.

Експозицията е подредена в галерия eXAF в Пловдив на бул. „Руски“ №89, а откриването е тази вечер от 18ч. Изложбата ще може да се види до 6-ти декември.