етно кухня на колела
етно кухня на колела / netinfo
етно кухня на колела
92973
етно кухня на колела
  • етно кухня на колела
Подвижен брандиран кемпер в продължение на няколко дни ще представя кулинарни специалитети от пет етнически общности в Пловдив. Първият по рода си панаир у нас ще обикаля до различни емблематични места в града в рамките на проекта „Етно кухня на колела“, съобщиха организаторите в Дома на етносите. “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно” в Пловдив, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, заедно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Проектът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 г., каза председателят на фондация „Заедно“ Лалка Златанова.

На 11 май е Денят на турската кухня. Локацията на кемпера е до стълбите на Джумая джамия. Кулинарните изкушения от югоизточната ни съседка включват кебапи, няколко вида кюфтета, сред които „паша“ и „филибе“, телешки черен дроб, ашуре и др., разказа Емине Османова от турската общност.

12 май е ден за италианската общност. Кемперът ще бъде позициониран на пл. „Шахбазян“, край италианския ресторант в близост. Очаква се да бъдат представени ястия от традиционната средиземноморска кухня.

13 май е посветен на руската кухня. Мястото е на ул. „Велико Търново“, близо до Военния клуб. Традиционно руснаците обичат риба и гъби, каши от грис, просо, елда и гречка, ястия с извара, ръжен хляб, квас, медовина, топли супи и чорби. След рибата най-много обичат говеждо, свинско без тлъстини, дивеч, домашни птици и най-накрая агнешко. Едни от любимите им зеленчуци са цвеклото и копъра, разказа представителката на руската общност Светлана Керкелова.

14 май е Денят на арменската кухня. Събитието ще е пред арменския културен институт. Гостите ще опитат лаваш (арменски хляб), ароматен хляб с пресни зелени подправки, няколко вида салати, хоровац (арменски шашлик). Дегустацията може да приключи с коняк и грис халва, увери Ахавни Кеворкян.

На 15 май идва ред на еврейската кухня. Кемперът ще бъде позициониран на пл. „Цар Калоян“, до Дома на младоженеца. Пловдивските евреи са наследници на испано-сефарадската кухня. Посетителите ще могат да се насладят на ястия като буйкос (еврейски соленки), пастел (баница с патладжан), чукур (завита баница с картофи и сирене), желиран петел, студени супи, торта с крем карамел и др. Светлозар Калев, който е представител на еврейската общност, обясни – цитирайки Светото писание, как се е появила и тяхната кухня.

На 16 май е кулминацията на „Етно кухня на колела“. На Гала вечер в Дома на етносите всички кухни ще бъдат представени вкупом, като се очаква в кулинарното шоу да участват и гръцки ястия. Организаторите допълниха, че имат намерение да развиват проекта, като в продълженията, освен кулинарни изкушения, да бъдат представени и традиционни танци и напитки. Проектът на Фондация "Заедно" се осъществява в подкрепа на "Пловдив - Европейска столица на културата 2017", както и в подкрепа на каузата за запазване на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа. 

Чуйте и репортажа по темата.