Елин Пелин – любимият автор на тазгодишните зрелостници
Елин Пелин – любимият автор на тазгодишните зрелостници / www.belle-languages.ro
"Дарик кафе"- посветено на матурите след 4-ти, 7-ми и 12-ти клас
79356
"Дарик кафе"- посветено на матурите след 4-ти, 7-ми и 12-ти клас
  • "Дарик кафе"- посветено на матурите след 4-ти, 7-ми и 12-ти клас

Любимият автор на зрелостниците тази година е Елин Пелин. Сред най-предпочитаните за четене и разсъждение са произведенията и на Йордан Йовков и Димитър Димов. Това каза в ефира на Дарик преподавателят по Български език и литература в ЕГ „Пловдив“ Александър Первазов.

По думите му, именно произведенията на Елин Пелин са тези, върху които възпитаниците на Английската гимназия искат да разсъждават на държавния зрелостен изпит.

Формирането и защитата на теза, както и изграждането на свободен текст остават препъни камъка за дванадесетокласните и тази година, а с най-голяма лекота те се справят със задачите по езикова култура, обясни преподавателят.

Елин Пелин  любимият автор на тазгодишните зрелостници
netinfo

/Цялото предаване за тазгодишните матури след 4-ти, 7-ми и 12 клас, може да чуете в прикачения аудио-файл/

Оказва се, че проблемите, свързани с изграждането на свободен текст по предмета Български език и литература стартират още в основното училище. По думите на директора на пловдивското ОУ „Екзарх Антим I“ Катерина Василева, именно свободният текст е този, който затруднява най-много четвъртокласниците в подготовката им за т.нар. „малки матури“.

Над 5700 са четвъртокласниците в Пловдив и областта, които ще бъдат външно оценени на 7 май. За матурата след 7-ми клас ще се явят над 5300 ученика, а за задължителната матура след 12 клас, заявления са подали малко над 5200 зрелостници. Това съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова.

Организацията около провеждането на матурите стартира преди няколко месеца и до края работата ни ще бъде динамична, обясни Киркова. По думите й, в момента се извършват предварителни проверки в пловдивските училища, а в деня на държавния зрелостен изпит, камери и квестори ще следят за нормалното протичане на изпита.