/ Дарик, архив
Две деца, на 13 и на 7 години, са с опасност за живота след изгаряне от волтова дъга.
 
13-годишното момче е с 55% дълбоко шоково изгаряне. То е пострадало вчера от волтова дъга в района на жп гарата в Стара Загора, съобщиха за Дарик от Клиниката по изгаряния на болница "Свети Георги" в Пловдив, където детето е настанено за лечение.

Ток уби млад мъж в хасковското село Подкрепа
 
В късния следобед на 1 август 13-годишното момче се качило на зърновоз в района на старозагорската жп гара. По думите на свидетел детето, което е от ромски произход, се качило на покрива, а токът го ударил и съборил на земята. Тийнейджърът обаче отново се качил. Междувременно жп служители изключили тока в района, полицаи свалили момчето от зърновоза и линейка го откарала в Спешния център в Стара Загора, а по-късно в Клиниката по изгаряния в Пловдив. Дъгата, която обгорила момчето, е 27-киловолтова. Служителите на гарата напомнят, че има няколко табели с изрични заповеди, че качването по вагоните е забранено заради високо напрежение. Предупрежденията обаче се пренебрегвали не за първи път.
 
В Клиниката по изгаряния на пловдивската болница в тежко състояние е докарано и 7-годишно момиче, пострадало при подобен инцидент в същия район. Момичето е паднало от метален електрически стълб в село Змейово. На 30 юли детето се покачило на 10-киловолтов магистрален далекопровод, а волтовата дъга го съборила на земята. От удара пострадалата е получила фрактура на едно от ребрата, което пък причинило пневмоторакс, има и 15% дълбоко шоково изгаряне, засегнало основно едната ръка.

Волтова дъга уби на място трима мъже
 
Момичето незабавно е било транспортирано за оказване на спешна медицинска помощ в ЦСМП – Стара Загора, а по-късно транспортирано до Клиника по изгаряния в Пловдив, където и към момента продължава лечението му.
 
И двете деца са с реална опасност за живота. Районната прокуратура в Стара Загора наблюдава досъдебни производства и по двата случая.

Волтова дъга уби работник в Хасково