Членове на СИК: При  ръчно броене половината ОбС ще се окаже друг
Членове на СИК: При ръчно броене половината ОбС ще се окаже друг / netinfo
Ако Административният съд допусне ръчно броене на бюлетините от първия тур, половината състав на Общинския съвет ще се окаже подменен, заявиха пред Дарик застъпници и членове на секционни комисии в Пловдив. Хората, които са подготвили организирания хаос в СИК-овете, са достатъчно силни, за да спрат касиране на резултата, смята обаче председателят на Новото време Борис Николов. Според членове на различни предизборни щабове, манипулациите са подменили вота в много по-голяма степен от купуването на гласове.

Има подмяна на резултати при въвеждането на протоколите от СИК в ОИК, като “по трасето” се е увеличавал броя на невалидните бюлетини, посочи Николов и даде пример със секция, в която има 50 гласа разлика.

Според него, големият брой недействителни бюлетини / 7258 за кмет и 6651 – за съветници/ са резултат от манипулиране по време на броенето на гласовете в СИК. Николов посочи, че това основно е ставало в секции, където застъпниците не са били допускани при броенето, а основните механизми са поставянето на второ кръстче във валидна бюлетина или липса на контрол върху члена на комисията, който съобщава зачеркнатия номер на избраната листа.

Още за масовата манипулация при броенето на бюлетините в Пловдив може да чуете в предаването "България следобед" по Дарик радио или от прикачените звукови файлове на застъпници, членове и председатели на секционни избирателни комисии, които екипът на ДАРИК ПЛОВДИВ записа.