/ Дарик архив
порои
98035
порои
  • порои
Частично бедствено положение обяви община Асеновград заради активирало се ново свлачище, което се намира непосредствено под Асенова крепост. Земната маса е пропаднала заради обилните валежи, които не спират вече четвърти ден. Дължината на критичния участък е около 20 метра, а свлачището е погълнало почти половината от пътното платно.

Формирало се е своеобразно дере, което е поело огромното количество дъждовна вода. Тя е подкопала асфалта и е предизвикала свличането, обясни инж. Петър Бояджиев, зам.-кмет по строителството в общината. Метални пана и предупредителна лента сигнализират за опасната част на пътя. Мястото е критично, тъй като се намира непосредствено след остър завой преди паметника, затова там дежури полицейска охрана.

Движението на автомобили се извършва само в едната лента, като се спазва пропускателен режим в двете посоки на преминаване.  Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили през участъка, коментира още инж. Бояджиев.

Запазва се ограничението за коли над 12 тона, тъй като има опасност пътят да се свлече още повече и изцяло да затвори подхода за крепостта и селата Лясково, Яврово и Добралък.

Постепенно се нормализира ситуацията в община Садово, съобщи за Дарик кметът Димитър Здравков. След работата по дигите на реката, се очаква бедственото положение там да бъде отменено.

Чуйте повече от приложеното аудио.