/ Тина Соколова
Неизчерпаем извор на самороден хумор
102019
Неизчерпаем извор на самороден хумор
  • Неизчерпаем извор на самороден хумор
Той е на 73, но на ден по 73 идеи за шеги се раждат в главата му. Той е местният зевзек на панагюрското село Бъта, но славата му отдавна е прехвърлила пределите на родния край.

Тина Соколова

Той умее да жонглира виртуозно с хумора, сатирата и пародията, но винаги го прави така, че хем да разсмее народа, хем никого да не обиди. Той е като Хитър Петър, но посвоему уникален и неподражаем.

Тина Соколова

Неизчерпаемият извор на самороден хумор Йордан Калагларски, по-известен с прякора си Гарчо. Така го знае дори Гугъл - напишеш ли в търсачката „Гарчо“, по-долу излиза „Гарчо от Бъта“.

Тина Соколова

Човекът, който има дарбата да види смешната страна на всяко актуално събитие, на всяка реклама, на всяка търговска марка. Без да е школуван, самоукият творец Йордан Калагларски има разпознаваем стил. И като хуморист, и като художник.

Тина Соколова

Видят ли поредната му изява, хората казват: „Това е само Гарчова работа!“. Така реагирали пътуващите за работа към Панагюрище, когато една сутрин видели на асфалта надпис „БГ ТОЛкова“.

Тина Соколова

Досетили се и когато в разгара на скандала с урана във водата в Хасковско на селска чешма в Бъта се появила информация, че е не просто „Без уран“, но и „Без Урангутан“. Само на Гарчо може да му хрумне да направи надпис „Вкусни спомени“ на огромен съд с... животинска тор.

Тина Соколова

А докато министър Десислава Танева лично инспектираше къщите за гости с европари, Йордан Калагларски сътвори цели две къщи за гости в родното си село. В изоставени полусрутени сгради.

Тина Соколова

Най-смешно става, когато на хрумките му се натъкне някой, който не го познава и се „хваща“. Случва се обаче да „клъвнат“ и познати. Така преди години стреснал работници по рекултивацията на панагюрското сметище, дегизиран като разследващ журналист и въоръжен с... дървена камера.

Тина Соколова

Най-често поле за изявите му е собствената му къща. Там полемиките около Истамбулската конвенция бяха отразени в мартеница с Пижо, Пенда и Дженда, а опитът на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ - с големи яйца с логото на електрокомпанията.

Тина Соколова

Не се знае дали са били пачи. От антената пък се вижда, че стопанинът е абонат на „ВиваКомШУ“. Над гаража почти винаги има транспарант с някоя от многото му крилати фрази.

Ангела Меркел и Доналд Тръмп са сред най-популярните му герои, а минувачите често могат да ги видят под надпис „ХодиЛуд“ вместо „Холивуд“. Според Гарчо, американският президент води невеста от панагюрското село Поибрене.

Тина Соколова

Бътовският Хитър Петър издава, че за да има ефект хуморът му, е нужна и тактика. Артистичното винаги е било в характера на Йордан Калагларски, но най-голямата му изява са стенните рисунки, на които се отдава след пенсионирането си.

Тина Соколова

Няколко години по-късно цялото корито на река Луда Яна е изпъстрено с негови творби. Местните отначало приемат хобито му с насмешка, но после сами започват да го канят да рисува по къщите и гаражите им. Днес селото наподобява картинна галерия, отразяваща бита на българина.

Тина Соколова

Дъщерята на Гарчо - секретарят на местното читалище Мария Кършева, казва, че откакто помни баща си, той винаги е бил веселяк. С желание играел в сценки на местните самодейци. Влизал е в какви ли не роли - от Дядо Коледа до Лепа Брена.

Даже за близките му е необяснимо откъде е дошла обаче дарбата му да рисува хубаво. Никой нито от следващите, нито от предишните поколения в рода не умее това.

Тина Соколова

Боите и материалите за нестандартните си изяви Гарчо купува със спестени пари от скромната си пенсия. Помагат му и хората от селото. С времето и те се убедили, че винаги си струва, ако това ще предизвика усмивки или сърдечен смях.

Чуйте пвоече в звуковия файл: