Български изобретения обраха наградите за иновации на Агра
Български изобретения обраха наградите за иновации на Агра / Снимка: Dariknews

Пет от седемте награди в първия Конкурс за иновации, организиран в рамките на Международната селскостопанска изложба "Агра", станаха претижание на български изложители. Жури от изтъкнати експерти в различни области определи измежду  90 претенденти победителите, които получиха призовете си по време на снощната Вечер на изложителя в хотел "Санкт Петербург".

 

Три от наградите бяха присъдени на пловдивски изложители за техни разработки, които представляват новости в световен мащаб. Торовият завод "Агрия" взе приза за нов препарат за растителна защита, съчетаващ компоненти, които едновременно предпазват и лекуват  от болести зеленчуци, лозя, тютюн и други растения. Първо място  в друга от конкурсните категории бе присъдена на нов сорт раннозреещи череши, селектирани по метода на биотехнологиите в  Института по овощарство. Институтът по зеленчукови култури "Марица" пък взе награда за нов сорт  краставици, които дават целогодишно високи добиви  във всякакъв вид оранжерии.

 

В разделите за машини и технологии в растиениевъдството и животновъдството призовете отидоха  при чуждестранни производители, представени от местни дистрибутори. Отличените иновативни продукти са холандски робот за доене на крави и немски трактор Fendt 936 Vario Profi. Единствената българска разработка, която се пребори за приз в тези категории е технологичният комплекс за минимална обработка на почвата на наклонени терени. Той е съвмесен  продукт на  Русенския университет „Ангел Кънчев” и Института по почвознание „Пушкаров”.

 

АГРА 2009 – това е българското селско стопанство в неговия сегашен възход, заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, когато връчи специалната  награда за български иновативен продукт. Тя бе присъдена на навесен плуг, произведен от „Раломекс” – гр. Завет. Според неговите създатели това е уникална машина, която позволява обработката да се ускори с 25%, а разходите на гориво да се намалят с 12%.

 

Силвия Руссо от Пазарджик, която обработва 10 000 декара ниви и Никола Ангелов от с. Поповица, собственик на кравеферма с 3 000 животни, станаха носители на титлата „Фермер на Тракия” за 2008 г. В традиционния конкурс, организиран от вестник „Марица”, "Международен панаир Пловдив" и Областна дирекция „Земеделие”, бяха номинирани 10 фермери.