БСП се съмнява за връщането на съставите в Синдикалния след 2 години
БСП се съмнява за връщането на съставите в Синдикалния след 2 години / netinfo
19-те общински състава, които бяха извадени от Градския дом на културата заради предстоящата му реконструкция, едва ли ще се върнат там след 2 години. Този срок е отреден само за първия етап от реконструкцията на сградата, а тя ще продължи 5 години, ако изпълнителят спази графиците, заяви днес бившият общински съветник и ръководител на направление “Култура” в Градския съвет на БСП Пенка Калинкова. Според нея 5 години са твърде дълъг период и за ансамблите, които ще пребивават в класни стаи и училищни физкултурни салони, и за Операта, и ще означава замиране на духовния живот в града.

Общественият съвет към Операта е поискал среща с кмета Славчо Атанасов, за да търси съдействие за изграждането на собствена сграда чрез публично-частно партньорство. Ако общината отреди терен за строителство, шансовете не са загубени, каза Калинкова.

От БСП алармираха, че и Дружеството на пловдивските художници, което е под наем в сградата на ул. “Гладстон” може да последва съдбата на Операта. Към парцела срещу Дома на техниката имало апетити, а общината отново не е заделила в бюджета средства за изграждането на собствената сграда на дружеството в Стария град. Според Калинкова, приетият бюджет за култура обрича на затихване дейността на 3-те най-големи духовни институции в Пловдив – Оперно-Филхармоничното Дружество, Драматичния и Кукления театър. В генералната сметка на Пловдив за тази година не е предвидено дофинансиране на тези културни институти, на които държавата плаща само заплати, осигуровки и пари за поддръжка на сградите.