/ Тина Соколова
Бизнесмен с фирма в чужбина, отгледан в дом за сираци, се връща да види училището си
101895
Бизнесмен с фирма в чужбина, отгледан в дом за сираци, се връща да види училището си
  • Бизнесмен с фирма в чужбина, отгледан в дом за сираци, се връща да види училището си
Млад мъж, израснал във вече закрития дом за сираци в пазарджишкото село Паталеница и успял да създаде свой успешен бизнес в чужбина, се връща скоро в селото, за да види училището си и да си припомни детството.

Гласуват стипендия за амбициозно момиче, останало кръгъл сирак

"Георги, или Джордж Илиев ще бъде гост на събора в Паталеница, който предстои на 27 юни", разказа директорът на учебното заведение Никола Колев.

Красивата история започва с неочаквано писмо във Фейсбук до една от учителките в школото - Павлина Кременарова, в което 36-годишният вече човек разказва, че въпреки трудното детство е успял да разработи своя фирма за строителни услуги в Амстердам, Нидерландия, владее три чужди езика и е благодарен на съдбата си.

Споделя, че понякога сънува пансиона, селото, училището и своите преподаватели и има прекрасни спомени от онези времена. След закриването на интерната през 1997 година бил преместен в пловдивския дом „Рада Киркович“, откъдето също пази топли спомени.

Дете-чудо: Третокласник се яви на най-високото ниво на изпитите по английски език на Кеймбридж за деца

Мъжът изпратил своя снимка, а бившите му учители намерили и още една, от която се вижда как е изглеждал, когато е бил в Паталеница.

Изненадващото му писмо, пък също връща неговите преподаватели към времената, когато са образовали и възпитавали изоставените деца не по-зле от днес, дори без да са имали евростандарти и специални методики. Как са научили дете, родено без пръсти, да пише. Как са съпреживявали мъката на малчуганите, търсещи в тяхно лице майки и бащи.

Чуйте повече в звуковия файл: