стипендия
стипендия / netinfo
Стипендия за амбициозна девойка, останала кръгъл сирак, но бореща се да получи добро образование, предстои да гласуват днес общинските съветници в Пазарджик. Предложението на Димитрия Церова, шефка на социалната дирекция в общината, е момичето да получава по 300 лева месечно до завършването на висшето си образование.

Деветнайсетгодишната Мария Папазова е изгубила майка си през 2010 година, а през 2016-та – и баща си. Грижите за нея поема нейната баба по майчина линия – Мария Симонова. Тя е вдовица и няма други деца освен починалата си дъщеря. Работи като кондукторка и получава минималната работна заплата.

Въпреки трудностите, Мария завършва успешно едно от елитните училища в родния си град – Езиковата гимназия, с интензивно изучаване на немски и английски език. Приета е да следва медицина и вече е първокурсничка в Пловдивския медицински университет.

Младата пазарджиклийка сама подава молба в Общинския съвет, в която пише, че баба й, единствената й роднина, не може да я издържа по време на следването, а същевременно обучението по медицина е непосилно да се съчетае с работа.