Бебета с тегло по-ниско от килограм оцеляха в Смолянската болница
Бебета с тегло по-ниско от килограм оцеляха в Смолянската болница / netinfo

Две бебета с тегло по-ниско от 1 килограм са се родили на 8-ми април  в Смолянската болница. Новородените са оцелели. Първа в родилното отделение е проплакала малката Диана, която е тежала 900 грама при раждането си миналата седмица. Днешната визитация, обаче е показала, че теглото й е спаднало на 780 грама. Това е нормален процес  за всяко новородено, коментира началникът на отделението д-р Юлия Кисимова.

Славея е името на второто родено момиче. Тя е тежала 650 грама, но днес лекарите са отчели тегло от 610 грама.  Детето е трябвало да се роди на 3-ти юли.  Разликата й с 600-грамовата Гамзе, която отгледаха преди близо година в неонатологичното отделение е, че тя е  престояла две седмици повече в корема на майката, подчерта д-р Кисимова.

Сега и двете бебета са в кувьози. Дишането им е изкуствено. През пъпчетата им лекарите  вкарват биопродукти. Вече ги захранват със сонда с по 1 мл майчино мляко осем пъти на денонощие. При раждането им е приложен сърфактант - лекарство, подпомагащо узряването на белите дробове. Здравните специалисти са категорични, че децата ще оцелеят и ще се развият като нормални хора.

Майка на Диана  е 24-годишната  Милка Сертова от Девин. 21-годишната  Гергана Милчева  от  Крумовград пък е родила 610 – грамовата Славея.  Здравословното състояние на двете жени е стабилно, увери д-р Кисимова.