Австралиец: На българите трябва култура, а не само изкуство
Австралиец: На българите трябва култура, а не само изкуство / снимка: Личен архив
Австралиец: На българите трябва култура, а не само изкуство
75629
Австралиец: На българите трябва култура, а не само изкуство
  • Австралиец: На българите трябва култура, а не само изкуство

Когато мислим за култура, това не значи само изкуство, а и култура на хората, каза в предаването Дарик кафе едно от най-новите попълнения на пловдивската опера - лиричният тенор Марк Фаулър.

Марк е австралиец, роден в Мелбърн. Преди шест години той избира за своя втора родина България, установява се тук, където намира и любовта на живота си - оперната певица Благовеста. Двамата се установяват трайно в града под тепетата преди половин година.

Марк е завършил оперно пеене във Виктория Колидж оф Артс, а след това и магистратура в НБУ в класа на Наталия Афеян. Два пъти е бил стипендиант на Райна Кабаиванска.

Гостувал е в много страни в Европа и Югоизточна Азия. Репертоарът му включва от барокова музика до съвременни класически творби, както и много произведения от жанра на музикалния театър. Пловдивската публика вече има възможност да чуе Марк в мюзикъла „Човекът от Ла Манча“, а в момента вървят и репетициите на Вердиевата опера „Макбет“, в която певецът се изявява в ролята на бъдещия крал на Шотландия Малкълм.

И макар че са се отдали изцяло на певческата си кариера, Марк и Благовеста имат планове да закупят земя близо до Пловдив и да създадат своя собствена градина, където да се занимават с биоземеделие.

„Не мога да повярвам, че шофьорите не спират на пешеходна пътека“, казва австралиецът. И въпреки че е влюбен в града, харесва енергията му и хората, които смята за усмихнати и любезни, той се възмущава, че в града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година, няма работеща програма за рециклиране на отпадъците, а през лятото се носят неприятни миризми.

Марица е сърцето на града. Когато обаче не се грижим за него, то не може да дава позитивна енергия, казва Марк и предлага да се изчистят плевелите покрай реката и да се създадат зони, в които пловдивчани да правят пикници.

За да се приобщят децата към оперното изкуство и да се предизвика интересът им, той предлага да се ползва австралийския опит. Да се направят интерактивни представления в училищата, сред самите ученици. „Ние ходим в училището и говорим с децата в техния стил, за да предизвикаме техния интерес. Когато младата публика се запознае с това изкуство, тя ще се влюби в него“, казва Марк.

Цялото интервю с Марк Фаулър можете да чуете в прикачения файл: