/ dariknews.bg
9 смолянски стоматолози ще силанизират безплатно, зъбите на деца от 5 до 8 годишна възраст в Смолян. Това ще се случи в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца България.

Всяко дете до 7 години има поне четири кариеса

Програмата за силанизиране на зъбите на децата няма задължителен характер и не се изисква здравна книжка. Поставянето на силанти е безплатно за родителите, уточняват от Регионалната здравна инспекция.

Доц. Радосвета Андреева: Пълна упойка при зъболечение на деца - само по лекарска преценка

Самата процедурата представлява, поставяне на специален материал, който има за цел да предпази постоянните зъби, които никнат. Става дума за шестите зъби на децата и то ако са напълно здрави. Идеята е да се елиминира зъбният кариес при децата, чрез създаване на бариера между зъба и бактериите, които го причиняват.

Проф. Пеев: Държавата трябва да поеме изцяло зъболечението на деца и пенсионери

В Смолян стоматолозите, които ще извършват процедурите са д-р Ивелина Карова-Поппалова, д-р Александрина Шанлякова-Сариева, д-р Бирсен Хасанова-Лазарова, д-р Веселина Кацарова, д-р Гинка Радева, д-р Зорка Сарандалиева, д-р Мария Лалова, д-р Николай Дилов и д-р Светла Фурланска-Сариева.