/ netinfo
Всяко дете до 7 години има поне четири кариеса, а във възрастта от 7 до 11 години те са средно седем. Всеки четвърти от подрастващите до 18 години има поне един изваден зъб. Данните от скрийнингово проучване сред 21 000 деца у нас изнесе във Варна главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

На 96% от българите имат поне по един кариес, а всеки между 22 и 24 години има средно между 2 и 4 извадени зъба. Във възрастовата група от 60 до 65 години извадените зъби са средно 17. Това означава, че от ранна детска възраст липсват правилна орална хигиена и начин на хранене, обясни д-р Миланов.

Родителите трябва да търсят помощта на специалистите, съветва той. Още по време на бременността е добре бъдещата майка да посети зъболекар, за да научи как да създаде добри условия и грижи за детето.

Храненето също оказва влияние на състоянието на зъбите. Добре е да се избягват сладките продукти, а след консумация е препоръчително устата да се изплаква. Добра храна за здрави зъби са плодовете и зеленчуците, но в натуралния им вид, а не на сокове и пюрета, обясни д-р Миланов. Заради калция особено полезни са млечните продукти.

„На първо място родителите трябва да започнат да учат на навици детето още в момента, в който му поникнат първите млечни зъби. То трябва да свикне с мисълта, че те трябва да се почистват редовно. В по-късен етап, след втората година, детето трябва да свиква с четката и пастата за зъби.

Впоследствие трябва да има редовни консултации с лекар по дентална медицина. Колкото по-рано стане първото посещение при стоматолог, толкова по-добре. Дори да няма някаква необходимост, детето трябва да се заведе в кабинета, за да свикне с атмосферата.

Битува мнението, че млечните детски зъби не са важни, тъй като се сменят. Няма такова нещо. Всяко едно петънце, всеки кариес трябва да бъде излекуван. Усложненията водят до сериозни проблеми с оралното здраве на децата”, каза още д-р Миланов.