Отчитаме се в Брюксел за „Пловдив-2019“
Отчитаме се в Брюксел за „Пловдив-2019“ / netinfo
откриване ЕСК
98086
откриване ЕСК
  • откриване ЕСК
50 000 лева струват на пловдивчани 51 страници концепция, изготвена от немската фирма „Фейс 7“, спечелила обществената поръчка за сценария на откриването на ЕСК през януари, 2019 г.  Гражданите на Пловдив да се превърнат в основните творци на събитието предвиждат германците, спечелили обществената поръчка за изготвяне на сценария. 

Както Дарик нееднократно ви съобщи, откриващата церемония ще "глътне" над 2 милиона лева. От „Фейс 7“ предлагат старта да е в петък, 11 януари, а главното събитие да бъде на следващия ден - в събота вечерта.
 
Галерии, църкви, театри, доброволци, организации и др. са поканени да участват в изложби или малки събития, свързани с основата тема. Идеята е хората, разхождайки се, да усетят многоцветната култура на Пловдив. Участието на гражданите ще бъде основната цел на темата, разработена от германците „Всички ние сме цветове“.  Хората ще носят „гривни на приятелството“, които ще бъдат изработени преди това от училищата и детските градини в Пловдив, предлагат още от „Фейс 7“.
 
Два подиума с размери 2x125 метра ще бъдат разположени на бул. "Цар Борис Трети Обединител", който ще бъде затворен за движение. Платформите ще се срещнат в главна сцена с кула в подножието на Античния театър. Очаква се на отриващото събитие да присъстват над 80 000 души.
 
Програмата ще продължи около 40 минути. Предвижда се чрез музика и видео да бъдат представени образи, места, обекти, артефакти и символи от многохилядната история на най-древния жив град на Европа. Участие ще вземат над 1000 доброволци, представители на различните етнически групи в града, както и пловдивските хорове.
 
За финал е предвидена грандиозна заря.