Иван Тотев
Иван Тотев / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
Същинската реконструкция на пространството ще започне най-вероятно през лятото на другата година
Няма да разкопават пл. „Централен“ преди откриващото събитие на
96800
Няма да разкопават пл. „Централен“ преди откриващото събитие на
  • Няма да разкопават пл. „Централен“ преди откриващото събитие на
„Пл. „Централен“ няма да бъде разкопан преди откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата", което ще се състои на 11,12 и 13 януари 2019-та година. Същинската реконструкция на пространството ще започне най-вероятно през лятото на другата година. Това обясни кметът Иван Тотев в отговор на въпрос на Дарик няма ли опасност Пловдив да се превърне в строителна площадка през другата година, когато се очаква да бъде посетен от милиони туристи.  
 
Питането е провокирано от факта, че реалното изпълнение на мащабните обществени поръчки, касаещи централната градска част, не е стартирало и едва ли ще започне преди лятото на тази година. До забавянето се стигна след редица обжалвания от страна на мистериозната овчарка Анка, която се опита да оспори 21-милионната процедура за подобряване на инфраструктурата и облагородяването на централната градска част, 12-милионната обществена поръчка за реконструкцията на площад „Централен“, както и изграждането на нова галерия на „Гладстон“. Преди два дни пък се разбра, че старозагорска фирма с 2 лева капитал стопира засега още една конкурсна процедура на градската администрация: 7-милионната обществена поръчка за мащабни ремонти на улици и булеварди в 6-те района на Пловдив, включително в квартал Коматево.
 
По отношение на Тютюневия град, Тотев обясни, че Общината ще направи всичко възможно да отвори улиците, за да може в пространството да се проведат събитията, заложени в програмата на „Пловдив 2019“. Напредък има по сроковете за укрепване на опожарените складове.

В днешния следобед офертите за облагородяването на пл. "Централен" ще бъдат отворени. Тогава ще стане ясно колко фирми са заявили участие в поръчката и кога най-рано ще може да започне нейното изпълнение.

Още от Тотев, чуйте в звуковия файл.