площад Централен
площад Централен / DarikNews.bg, Пловдив, архив
Офертите на фирмите за обществената поръчка за реконструкцията на площад „Централен“ в Пловдив ще бъдат отворени днес. Стойността на цялостното обновяване на площада е 12 милиона лева с ДДС и включва облагородяване на територия с приблизителна обща площ от 30 000 кв.м.

Както Дарик вече ви съобщи, освен проектирането и същинските строителни дейности, касаещи централния градски площад, предмет на обществената поръчка са и археологическите обекти форум „Запад“ и форум „Север“, които трябва да бъдат консервирани и експонирани. Изпълнителят ще трябва да изработи и инвестиционен проект за подлез  „Тримонциум“, както и да извърши основен ремонт на подлеза на ул. „Гладстон“.

Като цяло преобразяване на централния пловдивски площад предвижда подмяна на старите плочки с естествена настилка, нова подземна комуникация, както и свързване на археологическите пространства от двете страни на бул. „Цар Борис III Обединител“.

Припомням, че обществената поръчка за пл. "Централен" вече беше обжалвана от мистериозната овчарка Анка, която внесе жалба и срещу изграждането на нова галерия на ул. „Гладстон“ за 3.5 милиона лева, както и срещу 21- милионната поръчка за подобряване на инфраструктурата и облагородяването на централната градска част на Пловдив. Върховният административен съд обаче не уважи  жалбите й.