1 милион лева са поискали реститутите от Община Пловдив за терена до Централна поща, който беше заграден с ограда
1 милион лева са поискали реститутите от Община Пловдив за терена до Централна поща, който беше заграден с ограда / Искра Койчева, Дарик Пловдив
1 милион лева са поискали реститутите от Община Пловдив за терена до Централна поща, който беше заграден с ограда. Новината съобщи кметът Иван Тотев, като уточни, че писмото на собствениците на имота е входирано в градската управа днес.

Тотев поясни, че вземането на окончателно решение по казуса предстои, тъй като според юристите на администрацията теренът е общински.

През миналата седмица с мрежа с надписи „Частна собственост“ бяха оградени около 300 кв.м между Централна поща и разкопките на Форума в Пловдив.

Реститути оградиха с мрежа терен до Централна поща в Пловдив

На мястото преди време имаше павилиони, които след дългогодишна съдебна сага бяха премахнати, след като градската администрация под ръководството на Тотев обжалва решението за реституиране на имота.

Собствениците твърдят, че разполагат с документи, че имотът все още е частен.

Освобождаването на терена от павилионите беше предприето от градската управа с мотива, че така ще може да се започнат процедурите по реконструкцията на пл. „Централен“, които освен обновяването на централното пространство, включват и ремонт на подлеза на „Гладстон“, както и свързване на археологическите разкопки наоколо.

Според зам.-кмета по общинска собственост Димитър Кацарски, доизясняването на казуса със собствеността на терена няма да попречи дейностите да стартират.

Пловдивчани недоумяваха пред  Дарик от телените огради.

Как на площад в Пловдив се появи ограда и табели "Частен имот" (ВИДЕО)

Казусът стана още по-завързан, след като само преди дни мистериозната овчарка Анка, която обжалва вече две големи обществени поръчки на Община Пловдив,  внесе жалба и срещу 12-милионната процедура за реконструкцията на площад „Централен“. Така всички действия по поръчката се преустановяват до влизане в сила на определението на КЗК.

Анка, която пасе овце, е от ромски произход. Фирмата й "Ремс строй" вече обжалва 20-милионната поръчка на Община Пловдив за ремонти в централната градска част, както и процедурата за изграждането на нова галерия на ул. „Гладстон“ за 3.5 милиона лева.