Окончателно: Премахват павилионите на пл. „Централен“, с 18 милиона лева преобразяват площада
Окончателно: Премахват павилионите на пл. „Централен“, с 18 милиона лева преобразяват площада / Снимка: Искра Койчева, Дарик Радио Пловдив

До 30 дни собствениците на павилионите до Централна поща трябва да премахнат съоръженията. Решението на Административния съд потвърждава издадената преди време заповед на община Пловдив за отстраняване на постройките, съобщи кметът Иван Тотев. Той поясни, че ако до един месец павилионите не бъдат премахнати доброволно, то това ще бъде направено от общината принудително.

Това постановление на магистратите дава карт бланш на общината да стартира процедурите по реконструкцията на пл. „Централен“. Както градоначалникът вече съобщи в ефира на Дарик обществената поръчка ще бъде обявена до няколко дни. Тя ще е на стойност около 18 млн. лв., като в нея освен обновяването на централното пространство се включват и реконструкцията на подлеза на „Гладстон“ и проектиране на форум „Запад“ – разкопките на Централна поща ще бъдат функционално свързани с площада и с Цар Симеоновата градина посредством наблюдателни тераси и балкони от страна на Централна поща.

Към момента намерението на общината е проектът да се изпълнява с бюджетни средства, като не е изключено да се търси и финансиране по европейска програма.