/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Оградиха терен в Центъра на Пловдив
96123
Оградиха терен в Центъра на Пловдив
  • Оградиха терен в Центъра на Пловдив
С мрежа с надписи „Частна собственост“ е ограден теренът между Централна поща и разкопките на Форума в Пловдив, видя репортер на Дарик.
 
На мястото преди време имаше павилиони, които след дългогодишна съдебна сага бяха премахнати със заповед на кмета Иван Тотев. До тук се стигна след като градската администрация под ръководството на Тотев обжалва решението за реституиране на имота. 

Собствениците твърдят, че разполагат с документи, че имотът все още е частен.

Зам.-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски потвърди, че въпросът е спорен, но не коментира повече казуса.
 
Освобождаването на терена от павилионите беше предприето от градската управа с мотива, че така ще може да се започнат процедурите по реконструкцията на пл. „Централен“, които освен обновяването на централното пространство, включват и ремонт на подлеза на „Гладстон“, както и свързване на арехологическите разкопки наоколо.
 
Според Кацарски, доизясняването на казуса със собствеността на терена няма да попречи дейностите да стартират.

Пловдивчани недоумяваха от телените огради.
 
Ако аз бях собственик на имота, щях да го даря на Общината, за да може да се разкрие площада и разкопките“, заяви пред Дарик един от уличните музиканти на Главната улица, който свири пред терена.
 
Младо семейство пък изрази недоумението си от казуса.

Само преди дни мистериозната овчарка Анка, която обжалва вече две големи обществени поръчки на Община Пловдив,  внесе жалба и срещу 12-милионната процедура за реконструкцията на площад „Централен“. Молбата на фирмата на Анка Ангелова от Антоново е входирана четири дни преди отварянето на офертите за поръчката. Жалбата е регистрирана и в Комисия за защита на конкуренцията, като в нея се иска спиране на процедурата. Така всички действия по поръчката се преустановяват до влизане в сила на определението на КЗК.
 
Анка, която пасе овце, е от ромски произход. Фирмата й "Ремс строй" вече обжалва 20-милионната поръчка на Община Пловдив за ремонти в централната градска част, както и процедурата за изграждането на нова галерия на ул. „Гладстон“ за 3 милиона и половина лева.