Абсурд в центъра на Пловдив - част от градския площад беше ограден с телена мрежа и с табели „Частна собственост“. Реститути "превзели" терена без знанието на местната власт. От Общината заявиха, че това е самоуправство и ще търсят правата си в съда. Очевидци разказаха, че площадът бил ограден още в събота сутринта.

Реститути оградиха с мрежа терен до Централна поща в Пловдив

Спорът между общината и 30-те собственици се води от години, отбелязва NOVA. Преди четири месеца местната власт спечели делото и събори незаконните магазини, изградени върху имота. "Към днешна дата нямаме данни, които да променят нашето първоначално мнение, че имотът е общинска собственост", казва ресорният зам.-кмет на Пловдив Димитър Кацарски.  

Роми вградиха уличното осветление в новострояща се къща в Армана

Адвокатът на реститутите твърди, че теренът е върнат още през 1999 година. "Можете да проверите в кадастъра - там само моите доверители са отразени като собственици, което е много важен факт. Общината не е отразена като собственик", казва адвокат Паулина Христева.

Уличната лампа може да остане вградена в незаконната ромска къща още 2 години

На въпрос към зам.-кмета Кацарски дали поставената ограда е законна, той отговори, че по смисъла на Закона за устройство на територията тя не представлява строеж. Така общината не може да я премахне. А спорът чия е земята ще се води в съда.
nova.bg