ОбС Пловдив
ОбС Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Общинските съветници на Пловдив отложиха единодушно приемането на бюджета на фондация „Пловдив 2019“ за тази година.

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназилева настоя за прозрачност и публично обсъждане на средствата, с които фондацията ще разполага през тази година. Тя поиска представители от всяка група в местния паралмент да се срещнат с членове на фондацията и да поставят пред тях въпросите, които ги интересуват.

Припомням, че бюджетът за тази година на организацията, подготвяща домакинството на града за европейска столица на културата през другата година възлиза на 12 милиона и 755 хиляди лева.

Каназирева подчерта, че „срещу толкова много пари виждаме твърде малко - откриването на Европейска столица и малко по-напудрен културен календар“.

„Разпределят парите на крак. 480 000 лева ще се харчат за телевизионен сериал. Цялата работа наистина вече заприлича на сериал, но криминален“, коментира тя и отното подчерта, че инфраструктурните обекти, които трябваше да са едни от основните локации за ЕСК като кино „Космос“, художествената галерия на ул. „Гладстон“, площад „Централен“ и Тютюневия град,  няма никакъв шанс да се завършат до старта на Културната столица.

Каназирева изрази и учудване от сумата в бюджета, заделена за маркетинг и реклама, обучения, квалификации, семинари и командировки, както и от наема в размер на 300 000 лева и ремонт за още 200 000 лева за пет етажния склад, нает от „Пловдив 2019“ в Тютюневия град.

„Не можеше ли за тази цел да се ползват общинските помещения в Детмаг „Снежанка“, който стои празен?“, попита Каназирева.

От ГЕРБ също подкрепиха предложението на лидера на „Съюз за Пловдив“. По думите на кмета Иван Тотев, така няма никакво съмнение и за всички е ясно, че в града има политически консенсус за ЕСК.

“Публичността на фондацията „куца“ и затова решението на ОбС е добро“, коментира той и допълни, че това ще подейства отрезвяващо на фондацията.

Преди това съветниците приеха и предложението на Слави Георгиев да бъде отложена и точката за програмата на организацията.

Очаква се на следващата или по-следващата сесия бюджетът и програмата на „Пловдив 2019“ да бъдат приети.