2,4 млрд. евро за екосистемите на Марица, Тунджа, Арда и Бяла река
2,4 млрд. евро за екосистемите на Марица, Тунджа, Арда и Бяла река / Dariknews.bg

2,4 млрд. евро са предвидени за финансиране на Програмата за управление на басейните на Марица, Тунджа, Арда и Бяла река през периода 2010-2015 г. Това съобщи Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция за Източнобеломорския район със седалище в Пловдив.

Целта на програмата е да се подобри състоянието на повърхностните и подземните води и на свързаните с тях екосистеми. Планирани са различни мерки, с които ще се намали замърсяването с тежки метали, химически вещества и отпадъци от селското стопанство, ще се укрепят речните корита и крайбрежните зони, ще се възстанови природата, ще се намалят негативните въздействия от промените в климата. Над 50% от разходите ще отидат за канализации, а около 25% - за пречистване на отпадъчни води, посочи Тунтова.

Презентацията на Басейнова дирекция-Пловдив бе част от конференцията „Чешки технологии за околната среда и възобновяеми източници в България", организирана от Посолството на Чешката рупублика в България в рамките на официалното участие на страната в 66-ия Международен технически панаир.