24-годишен мъж и негов съучастник са задържани за убийството край Смолян.

Венилин Т. от Смолян е убиецът на 41-годишният Георги, който бе открит заровен в клони в местност над родопския град.

Има задържани за убийството в Смолян

Това стана ясно от извънредния брифинг даден от Окръжния прокурор Тодор Деянов и началникът на Районното управление на полицията в Смолян Костадин Бундов. Венилин и Марин Т. от Раковски, който му е помагал в пренасянето и укриването на трупа са задържани в Смолян и в момента се работи с тях, като на този етап и двамата са си признали вината.

Изясниха самоличността на открития труп край Смолян

Убийството е извършено в тъмната част на денонощието на 28 март, когато Георги и бил освободен от затвора. Той е бил удушен от Венилин на поляна в близост до главен път, в района на Смолян, след което е пренесен с автомобил и е скрит между клони в местността „Пещерско бърце“, на разклона за с. Пещера и с. Турен.

прокуратура Смолян
Адриан Кулев

Разстоянието от местопрестъплението и мястото, където е бил укрит трупа е било около 3-4 км. Оказва се, че тримата се познават от затвора, където излежавали присъди, главно за кражби. Венилин е напуснал пандиза, двайсет дни преди Георги, а Мартин е освободен през март. Мотивите, по които се работи са финансово-битови, подчертаха от полицията.

Намереният мъж край Смолян е удушен, престоял е в гората 15 дни

„Георги и убиецът са били приятели в затвора, но с течение на времето отношенията им са се влошили. На този етап не можем да кажем повече подробности, освен че извършителят и неговият помагач са задържани и гражданите трябва да са спокойни“, коментира Деянов.

Намереният труп край Смолян най-вероятно е на бивш затворник

Той подчерта, че в рамките само на 24 часа, кръгът от заподозрени е бил стеснен и убийството е разкрито, заради което похвали професионализма на полицията. Оказало се, че Венилин и Марин са задържани в Пловдив по друго дело по искане на Районна прокуратура, като отново става въпрос за грабеж.

Направена справка в информационния бюлетин на МВР показва, че двамата са задържани в Пловдив в началото на април. Марин е бил заподозрян за отнемане на мобилен телефон от ръцете на 17-годишно момче, като престъплението е извършено през февруари, а Венилин отнел дамската чанта с 100 лева от 72-годишна жена, както и личните й документи.

Труп на мъж открит в Смолянско

По първоначална информация, този грабеж е извършен в средата на март.. Досиетата на убитият Георги и убиецът са доста големи, като първият е бил осъждан 20 пъти, за кражби и грабежи, а вторият 13 пъти за същите деяния. Марин е само с една присъда за сега, за кражба.
 
„Продължава работата по случая. Предстоят още разпити, претърсвания и други следствени действия“, коментира началникът на Районното управление на полицията в Смолян, Костадин Бундов.

Предстои назначаването и на множество експертизи, уточни окръжният прокурор на Смолян. Разследващите отказаха повече информация на този етап по случая, както и за автомобила, с който е бил превозван трупът на Георги.
 
Припомняме ви, че на 15 април, на разклон за с. Пещера и с. Турен в местността „Пещерско бърце“, в горист участък бе открит трупа на Георги, затрупан с клони от иглолистни дървета.

Тялото е било намерено от случаен минувач, който е подал сигнал в полицията. При извършена аутопсия в болницата в Смолян е установено, че смъртта на пострадалия е настъпила в резултат на задушаване. Вчера бе изяснена и самоличността на убития.