19% избирателна активност за Пловдив област
19% избирателна активност за Пловдив област / снимка: Dariknews

Сигнал за купуване на гласове в ромската махала в Перущица проверяват в момента от 17-та РИК, заяви председедателят на Областната избирателна комисия Димитър Маринчешки. Жалбата е подадена от НДСВ в 11.30 часа. По първоначални данни става дума за хора в автомолбил, които обикалят и агитират населението в махалата. Колата е със софийска регистрация.

Друга жалба е пристигнала от областния председател на ДПС. В нея се твърди, че на 5-ти юни полицейски служители от РПУ Раковски са иззели личните карти на двама граждани, за да не гласуват. Проверката на 17-та РИК установила, че свидетелствата наистина са били иззети, но причината е, че са били повредени.

Застъпници на „Синята коалиция" са подали сигнал, че около 10.30 ч. в 58-ма и 59-та СИК - Асеновград, са забелязани белязани бюлетини на ДПС в помещението за гласуване. Бюлетините са били измачкани, но не и инкриминирани, така че не отчитаме нередност, заяви Маринчешки.

Избирателната активност в Пловдивска област към момента е 19%. Най-висока тя продължава да бъде в Брезово - 30%, а най-ниска в Раковски - 12%. От селата най-висока е активността в Лясково - 80%, където избирателите са 33-ма.