Започна регистрацията на пунктовете за охлюви
Започна регистрацията на пунктовете за охлюви / netinfo

Регистрацията на пунктовете, които ще събират и изкупуват охлюви през 2008 г. започна в началото на месец април, съобщават от пресцентъра на РИОСВ Плевен. До 1 май всички желаещи да извършват тази дейност на територията на Плевенска и Ловешка област трябва да подадат в инспекцията писмено уведомление за местоположението и отговорниците на пунктовете.

През 2007 г. в РИОСВ Плевен бяха регистрирани 125 пункта за събиране и изкупуване на охлюви в двете области. От тях 89 бяха в Ловешка, а останалите - в Плевенска област. От 10 май ще започне събирането от природата и изкупуването на живи охлюви за търговска цел или за отглеждане във ферми. Кампанията ще приключи в края на юни. Очаква се през тази година да има повече охлюви и повече регистрирани пунктове.

По време на кампанията по събирането и изкупуването РИОСВ Плевен ще извършва непрекъснати проверки. Ще се контролира дали събирането и изкупуването се извършва в пунктове, които са уведомили писмено инспекцията. Експертите от сектор “Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие” ще проверяват и дали се изкупуват маломерни охлюви /с размери под 28 мм в диаметър/, дали пунктовете са оборудвани със сито за пресяване на малките екземпляри и осигурени ли са необходимите условия за съхранение.