Възможно е напрежение около приемането на областната здравна карта в Плевен
Възможно е напрежение около приемането на областната здравна карта в Плевен / dariknews.archive

С около 3500 са в повече от необходимото леглата за активно лечение в страната.

Според д-р Персенски, има очакване за напрежение около приемането на областните здравни карти в София, Пловдив, Пазарджик, Плевен и Варна, където има излишък от легла за активно лечение. Според него огромният проблем е, че в България има много легла за активно лечение без достатъчен брой легла за продължително лечение.  Данните бяха оповестени  от заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски на пресконференция в Смолян.

Д-р Персенски посочи като пример, че в света леглата за активно лечение не са много повече от тези за продължително лечение, докато у нас в всяка болница е за активно лечение. Според заместник-министъра до края на годината трябва да бъдат приети областните здравни карти.

Проблемът с недостига на лекари е за това, че болниците вече са два пъти повече и има борба за всяка диплома, коментира заместник-министър Персенски. По неговите думи, работещите лекари в страната са толкова, колкото са били преди 15 г. По-същественият проблем според д-р Персенски е с медицинските специалисти, сестри и лаборанти. Там нещата са трагични и обезпокояващи, защото почти два пъти е намалял броят им в сравнение с 2000 г., заяви д-р Адам Персенски.