Военнослужещи обезвредиха невзривен боеприпас в Плевен
Военнослужещи обезвредиха невзривен боеприпас в Плевен / dariknews.archive

Военнослужещи от Учебна авиационна група „Георги Бенковски" - Долна Митрополия, извършиха успешна операция по обезвреждане на невзривен боеприпас в Плевен

На 13 февруари 2015 г. „Формирование за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси" към Учебна авиационна група е било активирано за обезвреждане на боеприпаса, открит в жилищен блок в Плевен. При разчистване на общо помещение в мазето на жилищен блок на ул. „Васил Левски" № 96, един от собствениците открива ръчна граната и подава сигнал на телефон 112. Групата е изпратена веднага на мястото, като до пристигането й районът е бил отцепен и охраняван от служители на Второ РУП - Плевен.

Под ръководството на капитан Деян Христов, специалистите са анализирали боеприпаса - става дума за силно корозирала нападателна ръчна граната. Извършена е проверка и на района за наличие на други боеприпаси. При пълно спазване на мерките за безопасност, гранатата е транспортирана на безопасно за населението място, където е унищожена чрез взривяване.