ВиК-Плевен: Монтирането на нова помпа за вода в Бръшляница няма да наруши хидрогеоложките условия
ВиК-Плевен: Монтирането на нова помпа за вода в Бръшляница няма да наруши хидрогеоложките условия / DarikNews

Монтирането на новата помпа за вода с по-голям дебит в село Бръшляница не е в кладенеца и няма да "наруши хидрогеоложките условия". Това се казва в разпространено до медиите съобщение на ВиК Плевен. Повод за него са зачестилите информации за проблемите във водоснабдяването на населеното място.

От дружеството уточняват, че до 2009 г. Бръшляница се водоснабдява от три шахтови кладенеца в местността "Байнова могила" и дренаж "Селището". През 2008 г. от Община Плевен е възложен проект за допълнително водоснабдяване. Съгласно проекта, водоснабдителната норма на селището е 155 л/ж/дневно за 910 жители или общо 11,56 л/сек.

През 2009 г. по проекта е изграден нов тръбен кладенeц в същата санитарно охранителна зона, монтирана е нова потопяема помпа, от който водата се припомпва към новоизграден събирателен резервоар. Проектният дебит на кладенеца е 3л/ сек., а реално добививаният към момента е под 1 л/сек. Така че при него е необходимо монтиране на  помпа с по-малък дебит. Изграден е и нов събирателен резервоар 25 куб.м, в който се събират водите от трите съществуващи кладенци. В същия събирателен резервоар е монтирана нова, потопяема, хоризонтално разположена помпа, с дебит 4,2 л/сек. Чрез нея, общата вода от трите съществуващи кладенци и новият сондажен кладенец се припомпва към селото.

Във връзка с подобряване на водоснабдяването и с цел икономии на ел. енергия, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Плевен е изпълнило и някои подобрения, се казва още в съобщението. Закупени са и монтирани за съществуващите шахтови кладенци три нови по-икономични помпи. През тази седмица в събирателния резервоар от 25 куб.м, е монтирана и нова потопяема помпа с дебит 10 л/сек, за да се обхване цялата добита вода, тъй като в момента кладенците имат общ дебит около 10 л/сек. Те изключват автоматично, поради напълване на резервоара, а в селото не достига вода. След монтирането на новата помпа, подаваната вода към селището е увеличена с 1,5 л/сек., като след допълнителна реконструкция, може да се увеличи още, са категорични от ВиК-Плевен.

Дружеството предвижда още няколко мерки за подобряване на водоснабдяването на село Бръшляница. Първата от тях е да се изгради отделен тласкател 300 м - ПЕВП на единия от двата кладенеца, за да могат кладенците да работят изцяло самостоятелно. Предвижда се да се подменят другите стари етернитови тласкатели или отделни участъци от тях, за да се намалят авариите. Ще се направи и зониране, след като се постигнат пълните възможности на кладенците, тъй като водата от дренаж "Селището" постъпва отделно в югоизточния край на селото. Предвидените и изпълнени от дружеството мерки целят подаване на наличните водни количества в мрежата на селото, така че монтирането на новата помпа с по-голям дебит не е в кладенеца и няма да "наруши хидрогеоложките условия".

От ВиК-Плевен приканват специалистите от община Плевен при проучване на проблемите, свързани с експлоатацията на ВиК системите, да се консултират със специалисти от дружеството, и тогава да дават изявления.