/ Община Плевен
В Плевен днес - 6 юли, започва петото издание на фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле”. Началото ще постави актрисата Маргарита Костова, която ще изиграе авторския си спектакъл „Улица Радост” от 18.00 часа пред сградата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”, съобщиха пред БТА организаторите на форума.

След церемония по откриването на феста от 19.00 часа в салона на театър от 19.30 часа е предвидено първото представление за възрастни. То е на куклен театър „Буфос от Гърция с пиесата „Йован”.

От 20.30 часа пътуващ театър „Скрин” от София ще забавлява плевнечани със спектакъла на кокили „Супер герои” на площад ”Стефан Стамболов”, пред театъра. Според метеорологичните прогнози по време на откриването на фестивала и първите прояви няма да вали, затова се очертава подходящо време да се съберат много зрители – и малки и големи, посочиха организаторите.

Фестивалът ще продължи до 10 юли – неделя,  с куклени представления за деца и възрастни, улични спектакли, ателиета за изработка на кукли и огнено шоу. Програмата включва 20 събития в пет фестивални дни, а новостите са много – на петата година от създаването си плевенското Петле има международно участие. Освен театър „Буфос“ от Гърция, в Плевен пристига виртуозният уличен артист от Италия Симоне Романо.

Проявите ще привличат публика в залите на театър „Иван Радоев“ – с безплатни покани, които се вземат от касата на театъра. Свободен е и входът за представленията на открито - в парка на Регионалния исторически музей и за куклената магия, която ще се вихри на централната пешеходна зона. Специално е подготвен уличен спектакъл на плевенския театър, наречен „Кокошка с брошка и... Шарено петле“.

Началните часове на представленията за петте дни са еднакви, което ще помогне на зрителите по-лесно да се ориентират в програмата. В Регионалния исторически музей те са от 10 и 18 ч.,  а спектаклите в театъра или пред сградата - от 19,30 ч. Детските ателиета са всеки ден от 16 ч. в театъра с предварително записване. Целта е артистите да обърнат повече внимание на всяко дете и, освен с нова кукла или оригинален предмет, детето да си тръгне с повече информация за кукления театър и за това как може само да си направи куклен театър и вкъщи.

Община Плевен е съорганизатор на феста като го финансира. Фестивалът е прекрасно място за срещи на живо с кукленото изкуство от децата и техните родители като е осигурен безплатен достъп до всички прояви. Това е подарък от общината за плевенчани и гостите на града това лято.
БТА