/ ThinkStock/Getty Images
На 1 юли в Плевен ще бъде открит осмият Международен фестивал на китарата. Това издание ще е с по-наситена и разнолика програма, с познати вече любимци и нови имена на класическата и електрическа китара, съобщават организаторите на музикалния форум. 

Концертната част от програмата ще бъде с две локации – в парка на Регионалния исторически музей и в зала "Божко Шойков" на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков".

Откриването на фестивала ще е с концерт с участието на Плевенски китарен ансамбъл към НУИ "Панайот Пипков“ с диригент Пламен Марков, Нино Д‘Амико и група "Дел Падре" – Христо Коликов, Цветан Андреев, Симеон Леонидов, Димитър Сираков, Живко Василев. 

Програмата на 2 юли е посветена на класическата и на електрическата китара, а на 3 юли на сцената в музея ще се качат група STUDIO 84 Project, Ралица Хайдърска и майсторът на еклектичния стил в музиката Илин Папазян – NINIO. 

Китарните вечери в парка на музея ще бъдат допълнени с детски сцени, отворени ателиета за артистично оживление и креативност, водени от гостуващи артисти и най-добрите ученици на плевенските китарни педагози.

В зала "Божко Шойков" ще се проведат концерти с участието на нови световни имена на класическата китара. В програмата е включен концерт на победителите в предишни издания на международния конкурс на фестивала, на мандолинен квинтет "Сезони". Новият си репертоар ще представят трио "Ралченица" - Петър Ралчев, акордеон, Атанас Уркузунов, китара и Мие Огура, флейта.  

Общо 89 участници от България, Австрия, Германия, Испания, Италия, Полша, САЩ, Тайланд, Франция, Черна гора и Япония ще се качат на плевенска сцена като част от концертната, конкурсната и обучителната програма на фестивала. Награждаването на победителите от конкурса на осмото издание на международния китарен форум ще се проведе на 4 юли, понеделник от 18.00 часа в зала "Божко Шойков".  

Международният фестивал на китарата в Плевен се провежда от 2015 г. 
 
БТА