/ iStock/Getty Images
В Плевен, след протести на представители на моловете и търговци, недоволство от новото затягане на противоепидемичните мерки изразиха и в културната сфера. Те протестират чрез Отворено писмо до директора на Регионалната здравна инспекция от настоятелството на най-стария културен институт в града - читалище "Съгласие 1869".

Костадин Ангелов: Всеки от нас търпи щети - плащаме много висока цена

В документа се настоява за незабавна отмяна на заповедта на РЗИ, с която се забравят културните прояви в Плевен, като концерти и театри. "Защо посещението им е по-опасно от това на ресторант - зрители с маски на лицата, през два стола разстояние, по-заразни ли са от клиенти по шестима на маса, вдигащи наздравици?", са част от въпросите, поставени в писмото. С какво са опасни за зрители музеи и галерии, където експонатите не се докосват, а няма тълпи от посетители, пише още в документа.

Въвеждат по-строги мерки в редица градове в страната (ВИДЕО)

Недоволство се изразява и срещу забраната на груповите творчески занимания. При заниманията по танци, например, участниците са едни и същи - голямата си част от тях са прекарали коронавирус или са ваксинирани - защо трябва да стоят затворени и изолирани, питат още от читалище "Съгласие". Настоятелството настоява Регионалната здравна инспекция да вземе правилно решение при определяне на противоепидемичните мерки. Писмото е подписано от председателя на настоятелството, Ивайло Атанасов.

Към момента всички културни прояви в Плевен за преустановени, музеите са затворени до 26 март, включително.
БТА